Anilina w przemyśle chemicznym – właściwości i wykorzystanie
Właściwości aniliny
Anilina jest najprostszą aminą aromatyczną.
Jest silnie toksyczną i palną cieczą.
Jej pary tworzą mieszaninę wybuchową z powietrzem. Co istotne, są one cięższe od powietrza, przez co gromadzą się przy powierzchni ziemi i w dolnych partiach pomieszczeń.
Przy silnym ogrzaniu aniliny, bądź podczas jej spalania, wydzielają się silnie toksyczne tlenki azotu.
- M = 93,12 g/mol
- ciecz w 20 °C, bezbarwna, brązowiejąca na powietrzu
- tt = -6,02 °C
- tw = 184,4 °C
- d20 = 1,022 g/cm3
Gwałtownie reaguje z bezwodnikiem octowym, kwasem chlorosulfonowym, kwasem azotowym, oleum, fluorem, trichloronitrometanem, nadchromianami, nadtlenkiem sodu, nadtlenkiem potasu, nitrometanem, trójchlorkiem boru, kwasem nadmrówkowym.
- NDS = 5 mg/m3
- DGW = 1,3 % obj.
- GGW = 11 % obj.
Działanie toksyczne aniliny
Anilina jest substancją trującą, powodującą zahamowanie prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny krwi – methemoglobinemia, a w konsekwencji niedotlenienie mózgu, serca, oraz innych narządów. Anilina może również działać uczulająco.
W przypadku wypicia należy wywołać wymioty.
Stosowane odtrutki:
- błękit metylenowy 1 % – do podawania dożylnego,
- Coloxyd, a dokładniej chlorek czterometylotioniny,
- witamina C,
- hydrokortyzon.