Dodatki do żywności – klasyfikacja według numerów E
Numer | Nazwa | Funkcja | Opis |
E 100 | Kurkumina | barwnik | |
E 101 | (i) Ryboflawina | barwnik | |
(ii) Ryboflawiny-5′-fosforan |
|||
E 102 | Tartrazyna | barwnik | |
E 104 | Żółcień chinolinowa | barwnik | |
E 110 | Żółcień pomarańczowa S |
barwnik | |
E 120 | Koszenila, | barwnik | |
Kwas karminowy | |||
E 122 | Azorubina | barwnik | |
E 123 | Amarant | barwnik | |
E 124 | Czerwień koszenilowa | barwnik | |
E 127 | Erytrozyna | barwnik | |
E 128 | Czerwień 2G | barwnik | |
E 129 | Czerwień Allura AC | barwnik | |
E 131 | Błękit patentowy V | barwnik | |
E 132 | Indygotyna | barwnik | |
E 133 | Błękit brylantowy FCF | barwnik | |
E 140 | Chlorofile i chlorofiliny |
barwnik | |
(i) Chlorofile | |||
(ii) Chlorofiliny | |||
E 141 | Chlorofili i chlorofilin kompleksy miedziowe |
barwnik | |
(i) Chlorofili kompleksy miedziowe |
|||
(ii) Chlorofilin kompleksy miedziowe |
|||
E 142 | Zieleń S | barwnik | |
E 150a | Karmel | barwnik | |
E 150b | Karmel siarczynowy | barwnik | |
E 150c | Karmel amoniakalny | barwnik | |
E 150d | Karmel amoniakalno-siarczynowy |
barwnik | |
E 151 | Czerń brylantowa PN | barwnik | |
E 153 | Węgiel roślinny | barwnik | |
E 154 | Brąz FK | barwnik | |
E 155 | Brąz HT | barwnik | |
E 160a | Karoteny | barwnik | |
(i) Mieszanina karotenów | |||
(ii) Beta-karoten | |||
E 160b | Annato, biksyna, norbiksyna |
barwnik | |
E 160c | Ekstrakt z papryki (kapsantyna, kapsorubina) |
barwnik | |
E 160d | Ekstrakt z pomidorów (likopen) | barwnik | |
E 160e | Beta-apo-8′-karotenal | barwnik | |
E 160f | Ester etylowy kwasu beta-apo-8′ -karotenowego |
barwnik | |
E 161b | Luteina | barwnik | |
E 161g | Kantaksantyna | barwnik | |
E 162 | Betanina, czerwień buraczana |
barwnik | |
E 163 | Antocyjany | barwnik | |
E 170 | Węglany wapnia | regulatory kwasowości, stabilizatory, substancje, przeciw- zbrylające, nośniki; barwnik – E170(i) |
|
(i) Węglan wapnia | |||
(ii) Wodorowęglan wapnia |
|||
E 171 | Dwutlenek tytanu | barwnik | |
E 172 | Tlenki i wodorotlenki żelaza |
barwnik | |
E 173 | Aluminium | barwnik | |
E 174 | Srebro | barwnik | |
E 175 | Złoto | barwnik | |
E 180 | Czerwień litolowa BK | barwnik | |
E 200 | Kwas sorbowy | substancja konserwująca | |
E 202 | Sorbinian potasu | substancja konserwująca | |
E 203 | Sorbinian wapnia | substancja konserwująca | |
E 210 | Kwas benzoesowy | substancja konserwująca | |
E 211 | Benzoesan sodu | substancja konserwująca | |
E 212 | Benzoesan potasu | substancja konserwująca | |
E 213 | Benzoesan wapnia | substancja konserwująca | |
E 214 | Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego |
substancja konserwująca | |
E 215 | Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego – sól sodowa |
substancja konserwująca | |
E 216 | Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego |
substancja konserwująca | |
E 217 | Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego – sól sodowa |
substancja konserwująca | |
E 218 | Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego |
substancja konserwująca | |
E 219 | Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego – sól sodowa |
substancja konserwująca | |
E 220 | Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki) |
substancja konserwująca | |
E 221 | Siarczyn sodu | substancja konserwująca | |
E 222 | Wodorosiarczyn sodu | substancja konserwująca | |
E 223 | Pirosiarczyn sodu | substancja konserwująca, substancja spulchniająca, przeciwutleniacz |
|
E 224 | Pirosiarczyn potasu | substancja konserwująca | |
E 226 | Siarczyn wapnia | substancja konserwująca | |
E 227 | Wodorosiarczyn wapnia | substancja konserwująca | |
E 228 | Wodorosiarczyn potasu | substancja konserwująca | |
E 230 | Bifenyl, difenyl | substancja konserwująca | |
E 231 | Ortofenylofenol | substancja konserwująca | |
E 232 | Sól sodowa ortofenylofenolu |
substancja konserwująca | |
E 234 | Nizyna | substancja konserwująca | |
E 235 | Natamycyna | substancja konserwująca | |
E 242 | Dimetylo-diwęglan | substancja konserwująca | |
E 250 | Azotyn sodu | substancja konserwująca | |
E 251 | Azotan sodu | substancja konserwująca | |
E 252 | Azotan potasu | substancja konserwująca | |
E 260 | Kwas octowy | regulator kwasowości, stabilizator |
|
E 261 | Octan potasu | stabilizator, regulator kwasowości |
|
E 262 | Octany sodu | stabilizator, regulator kwasowości |
|
(i) Octan sodu | |||
(ii) Dioctan sodu | |||
E 263 | Octan wapnia | stabilizator, nośnik, regulator kwasowości |
|
E 270 | Kwas mlekowy | regulator kwasowości, przeciwutleniacz, kwas |
|
E 280 | Kwas propionowy | substancja konserwująca | |
E 281 | Propionian sodu | substancja konserwująca | |
E 282 | Propionian wapnia | substancja konserwująca | |
E 290 | Dwutlenek węgla | gaz do pakowania | |
E 296 | Kwas jabłkowy | regulator kwasowości | |
E 297 | Kwas fumarowy | regulator kwasowości | |
E 300 | Kwas askorbinowy | przeciwutleniacz, substancja klarująca, regulator kwasowości, stabilizator |
|
E 301 | Askorbinian sodu | przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizatory |
|
E 302 | Askorbinian wapnia | przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizatory |
|
E 304 | Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego |
przeciwutleniacze, stabilizatory |
|
(i) Palmitynian askorbylu |
|||
(ii) Stearynian askorbylu |
|||
E 306 | Mieszanina tokoferoli | przeciwutleniacz | |
E 307 | Alfa-tokoferol | przeciwutleniacz | |
E 308 | Gamma-tokoferol | przeciwutleniacz | |
E 309 | Delta-tokoferol | przeciwutleniacz | |
E 310 | Galusan propylu | przeciwutleniacz | |
E 311 | Galusan oktylu | przeciwutleniacz | |
E 312 | Galusan dodecylu | przeciwutleniacz | |
E 315 | Kwas izoaskorbinowy | przeciwutleniacz | |
E 316 | Izoaskorbinian sodu | przeciwutleniacz | |
E 320 | Butylohydroksyanizol (BHA) | przeciwutleniacz | |
E 321 | Butylohydroksytoluen (BHT) | przeciwutleniacz | |
E 322 | Lecytyna | emulgator, nośnik | |
E 325 | Mleczan sodu | stabilizator, regulator kwasowości |
|
E 326 | Mleczan potasu | stabilizator, regulator kwasowości |
|
E 327 | Mleczan wapnia | stabilizator, regulator kwasowości |
|
E 330 | Kwas cytrynowy | kwas, przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizator |
|
E 331 | Cytryniany sodu | regulatory, kwasowości, stabilizatory, nośniki, przeciwutleniacze |
|
(i) Cytrynian monosodowy (ii) Cytrynian disodowy |
|||
(iii) Cytrynian trisodowy |
|||
E 332 | Cytryniany potasu | regulatory, kwasowości, stabilizatory, nośniki, przeciwutleniacze |
|
(i) Cytrynian monopotasowy |
|||
(ii) Cytrynian tripotasowy |
|||
E 333 | Cytryniany wapnia | regulatory, kwasowości, stabilizatory |
|
(i) Cytrynian monowapniowy |
|||
(ii) Cytrynian diwapniowy |
|||
(iii) Cytrynian triwapniowy |
|||
E 334 | Kwas winowy | regulator kwasowości | |
E 335 | Winiany sodu | regulatory, kwasowości, substancje, spulchniające |
|
(i) Winian monosodowy | |||
(ii) Winian disodowy | |||
E 336 | Winiany potasu | regulatory, kwasowości, substancje, spulchniające |
|
(i) Winian monopotasowy | |||
(ii) Winian dipotasowy | |||
E 337 | Winian sodowo-potasowy | regulator kwasowości, substancja spulchniająca |
|
E 338 | Kwas fosforowy | regulator kwasowości, substancja klarująca |
|
E 339 | Fosforany sodu | regulatory kwasowości, stabilizatory, substancje spulchniające |
|
(i) Fosforan monosodowy | |||
(ii) Fosforan disodowy | |||
(iii) Fosforan trisodowy |
|||
E 340 | Fosforany potasu | stabilizatory, substancje spulchniające |
|
(i) Fosforan monopotasowy |
|||
(ii) Fosforan dipotasowy |
|||
(iii) Fosforan tripotasowy |
|||
E 341 | Fosforany wapnia | stabilizatory, substancje spulchniające, substancje wiążące, nośniki, substancje przeciwzbrylające |
|
(i) Fosforan monowapniowy |
|||
(ii) Fosforan diwapniowy |
|||
(iii) Fosforan triwapniowy |
|||
E 342 | Fosforany amonu | regulatory kwasowości |
|
(i) ortofosforan monoamonowy |
|||
(ii) ortofosforan diamonowy |
|||
E 350 | Jabłczany sodu | regulatory kwasowości |
|
(i) Jabłczan sodu | |||
(ii) Wodorojabłczan sodu |
|||
E 353 | Kwas metawinowy | stabilizator | |
E 354 | Winian wapnia | regulator kwasowości | |
E 355 | Kwas adypinowy | regulator kwasowości, substancja spulchniająca |
|
E 356 | Adypinian sodu | regulator kwasowości | |
E 357 | Adypinian potasu | regulator kwasowości | |
E 363 | Kwas bursztynowy | regulator kwasowości | |
E 385 | Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetra-octowego |
przeciwutleniacz | |
E 400 | Kwas alginowy | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik |
|
E 401 | Alginian sodu | zagęstnik, substancja żelująca, substancja klarująca, nośnik, stabilizator |
|
E 402 | Alginian potasu | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator |
|
E 403 | Alginian amonu | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator |
|
E 404 | Alginian wapnia | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator |
|
E 405 | Alginian propylenowo-glikolowy |
zagęstnik, substancja żelująca, emulgator, nośnik, stabilizator |
|
E 406 | Agar | zagęstnik, substancja żelująca, substancja klarująca, nośnik, stabilizator |
|
E 407 | Karagen | zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, substancja klarująca i środek filtracyjny, nośnik |
|
E 410 | Mączka chleba świętojańskiego | zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, nośnik |
|
E 412 | Guma guar | zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, nośnik |
|
E 413 | Tragakanta | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik |
|
E 414 | Guma arabska | zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, emulgator, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię |
|
E 415 | Guma ksantanowa | zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię, nośnik |
|
E 416 | Guma karaya | stabilizator | |
E 417 | Guma Tara | stabilizator | |
E 418 | Guma gellan | zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator |
|
E 420 | Sorbitol | substancje słodzące, substancje utrzymujące wilgotność, substancje do stosowania na powierzchnię, nośniki, substancje wypełniające |
|
(i) sorbitol | |||
(ii) syrop sorbitolowy | |||
E 421 | Mannitol | substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca |
|
E 422 | Glicerol (gliceryna) | stabilizator, substancja utrzymująca wilgotność, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię |
|
E 425 | Konjac | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik |
|
(i) Konjac guma | |||
(ii) Konjac glukomannan | |||
E 432 | Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu |
emulgator, nośnik | |
E 433 | Monooleinian polioksyetylenosorbitolu |
emulgator, nośnik | |
E 434 | Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu |
emulgator, nośnik | |
E 435 | Monostearynian polioksyetylenosorbitolu |
emulgator, nośnik | |
E 436 | Tristearynian polioksyetylenosorbitolu |
emulgator, nośnik | |
E 440 | Pektyny | zagęstniki, substancja żelująca, nośnik, substancje do stosowania na powierzchnię, stabilizatory |
|
(i) pektyna | |||
(ii) pektyna amidowana | |||
E 442 | Fosfatydy amonu | emulator, nośnik | |
E 444 | Octan izomaślanu sacharozy |
stabilizator | |
E 445 | Ester glicerolu i żywicy roślinnej |
emulgator, stabilizator | |
E 450 | Difosforany | regulatory kwasowości, stabilizatory, substancje klarujące, substancje spulchniające |
|
(i) Difosforan disodowy | |||
(ii) Difosforan trisodowy |
|||
(iii) Difosforan tetrasodowy |
|||
(iv) Difosforan dipotasowy |
|||
(v) Difosforan tetrapotasowy |
|||
(vi) Difosforan diwapniowy |
|||
(vii) Diwodoro-difosforan wapnia |
|||
E 451 | Trifosforany | stabilizatory | |
(i) Trifosforan pentasodowy |
|||
(ii) Trifosforan pentapotasowy |
|||
E 452 | Polifosforany | stabilizatory | |
(i) Polifosforan sodu | |||
(ii) Polifosforan potasu |
|||
(iii) Polifosforan sodowo-wapniowy |
|||
(iv) Polifosforan wapnia |
|||
E 460 | Celuloza | substancja wypełniająca, | |
(i) Celuloza mikrokrystaliczna |
zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, |
||
(ii) Celuloza sproszkowana |
stabilizator | ||
E 461 | Metyloceluloza | nośnik, stabilizator | |
E 463 | Hydroksypropyloceluloza | substancja wypełniająca, zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator |
|
E 464 | Hydroksypropylometyloceluloza | zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię, stabilizator |
|
E 465 | Etylometyloceluloza | nośnik, stabilizator | |
E 466 | Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC) |
zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator, substancja wypełniająca |
|
E 468 | Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana |
nośnik | |
E 469 | Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza |
nośnik | |
E 470a | Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych |
stabilizator, emulgator, nośnik |
|
E 470b | Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu |
substancja przeciwzbrylająca, nośnik |
|
E 471 | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych |
emulgator, nośnik | |
E 472a | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym |
emulgator, nośnik | |
E 472b | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym |
emulgator | |
E 472c | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym |
emulgator, nośnik | |
E 472d | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym |
emulgator | |
E 472e | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym |
emulgator, nośnik | |
E 472f | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego |
emulgator | |
E 473 | Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych |
emulgator, nośnik | |
E 474 | Sacharoglicerydy | emulgator | |
E 475 | Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu |
emulgator, nośnik | |
E 476 | Polirycynoleinian poliglicerolu |
emulgator | |
E 477 | Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego |
emulgator | |
E 479b | Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych |
emulgator | |
E 481 | Stearyoilomleczan sodu | emulgator | |
E 482 | Stearyoilomleczan wapnia |
emulgator | |
E 491 | Monostearynian sorbitolu |
emulgator, nośnik | |
E 492 | Tristearynian sorbitolu | emulgator, nośnik | |
E 493 | Monolaurynian sorbitolu | nośnik | |
E 494 | Monooleinian sorbitolu | nośnik | |
E 495 | Monopalmitynian sorbitolu |
nośnik | |
E 500 | Węglany sodu | regulatory kwasowości, substancje spulchniające, stabilizatory, nośniki, substancje wzmacniające smak i zapach, substancje wypełniające |
|
(i) Węglan sodu | |||
(ii) Wodorowęglan sodu | |||
E 501 | Węglany potasu | regulatory kwasowości, substancje spulchniające, nośniki |
|
(i) Węglan potasu | |||
(ii) Wodorowęglan potasu |
|||
E 503 | Węglany amonu | regulatory kwasowości, substancje spulchniające |
|
(i) Węglan amonu | |||
(ii) Wodorowęglan amonu |
|||
E 504 | Węglany magnezu | regulatory kwasowości, nośniki, substancje spulchniające, substancje przeciwzbrylające |
|
(i) Węglan magnezu | |||
(ii) Wodorowęglan magnezu |
|||
E 507 | Kwas chlorowodorowy (kwas solny) |
regulator kwasowości | |
E 508 | Chlorek potasu | regulator kwasowości, nośnik |
|
E 509 | Chlorek wapnia | regulator kwasowości, stabilizator, nośnik, sól emulgująca, substancja wiążąca |
|
E 511 | Chlorek magnezu | nośnik | |
E 513 | Kwas siarkowy | regulator kwasowości | |
E 514 | Siarczany sodu | nośniki | |
(i) siarczan sodu | |||
(ii) wodorosiarczan sodu |
|||
E 515 | Siarczany potasu | nośniki | |
(i) siarczan potasu | |||
(ii) wodorosiarczan potasu |
|||
E 516 | Siarczan wapnia | regulator kwasowości, stabilizator, nośnik |
|
E 517 | Siarczan amonu | regulator kwasowości, nośnik |
|
E 524 | Wodorotlenek sodu | regulator kwasowości, substancja klarująca, nośnik |
|
E 525 | Wodorotlenek potasu | regulator kwasowości, nośnik |
|
E 526 | Wodorotlenek wapnia | regulator kwasowości, stabilizator |
|
E 527 | Wodorotlenek amonu | regulator kwasowości | |
E 528 | Wodorotlenek magnezu | regulator kwasowości | |
E 529 | Tlenek wapnia | regulator kwasowości | |
E 530 | Tlenek magnezu | regulator kwasowości | |
E 535 | Żelazocyjanek sodu | substancja przeciwzbrylająca |
|
E 536 | Żelazocyjanek potasu | substancja klarująca, substancja przeciwzbrylająca |
|
E 538 | Żelazocyjanek wapnia | substancja przeciwzbrylająca |
|
E 551 | Amorficzny dwutlenek krzemu (kwas krzemowy) |
substancja przeciwzbrylająca, nośnik, substancja klarująca |
|
E 552 | Krzemian wapnia | substancja przeciwzbrylająca, nośnik |
|
E 553a | (i) Krzemian magnezu | substancje przeciwzbrylające |
|
(ii) Trikrzemian magnezu |
|||
E 553b | Talk | substancja do stosowania na powierzchnię, substancja wypełniająca, stabilizator, nośnik |
|
E 554 | Krzemian glinowo-sodowy | substancja przeciwzbrylająca |
|
E 555 | Krzemian glinowo-potasowy |
substancja przeciwzbrylająca |
|
E 556 | Krzemian glinowo-wapniowy |
substancja przeciwzbrylająca |
|
E 558 | Bentonit | substancja klarująca, nośnik |
|
E 559 | Krzemian glinu | nośnik, substancja przeciwzbrylająca |
|
E 570 | Kwasy tłuszczowe | substancja przeciwpianotwórcza, nośnik |
|
E 575 | Lakton kwasu glukonowego |
regulator kwasowości, substancja spulchniająca |
|
E 577 | Glukonian potasu | nośnik | |
E 578 | Glukonian wapnia | stabilizator, substancja wiążąca |
|
E 579 | Glukonian żelazawy | stabilizator | |
E 585 | Mleczan żelazawy | stabilizator | |
E 620 | Kwas glutaminowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 621 | Glutaminian sodu | substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 622 | Glutaminian potasu | substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 623 | Diglutaminian wapnia | substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 624 | Glutaminian monoamonowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 625 | Diglutaminian magnezu | substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 626 | Kwas guanylowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 627 | Guanylan disodowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 628 | Guanylan dipotasowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 629 | Guanylan wapnia | substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 630 | Kwas inozynowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 631 | Inozynian disodowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 632 | Inozynian dipotasowy | substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 633 | Inozynian wapnia | substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 634 | Rybonukleotydy wapnia | substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 635 | Rybonukleotydy disodowe (guanylan disodowy + inozynian disodowy) |
substancja wzmacniająca smak i zapach |
|
E 640 | Glicyna i jej sól sodowa |
nośnik | |
E 900a | Dimetylopolisiloksan | substancja przeciwpianotwórcza, nośnik |
|
E 901 | Wosk pszczeli biały i żółty |
stabilizator, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię |
|
E 902 | Wosk candelilla | stabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię |
|
E 903 | Wosk carnauba | stabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię |
|
E 904 | Szelak | substancja do stosowania na powierzchnię |
|
E 905 | Wosk mikrokrystaliczny | substancja do stosowania na powierzchnię |
|
E 938 | Argon | gaz do pakowania | |
E 939 | Hel | gaz do pakowania | |
E 941 | Azot | gaz do pakowania | |
E 942 | Podtlenek azotu | gaz nośny | |
E 948 | Tlen | gaz do pakowania | |
E 950 | Acesulfam-K | substancja słodząca | |
E 951 | Aspartam | substancja słodząca | |
E 952 | Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa |
substancja słodząca | |
E 953 | Izomalt | substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca |
|
E 954 | Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa |
substancja słodząca | |
E 957 | Taumatyna | substancja słodząca | |
E 959 | Neohesperydyna DC | substancja słodząca | |
E 965 | Maltitol | substancja słodząca, | |
(i) Maltitol | nośnik, substancja | ||
(ii) Syrop maltitolowy | wypełniająca | ||
E 966 | Laktitol | substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca |
|
E 967 | Ksylitol | substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca |
|
E 999 | Ekstrakty Quillaia | substancja pianotwórcza | |
E 1105 | Lizozym | substancja konserwująca | |
E 1200 | Spolimeryzowana glukoza (polidekstroza) |
substancja wypełniająca, nośnik, substancja utrzymująca wilgotność |
|
E 1201 | Poliwinylopirolidon | substancja klarująca, nośnik, substancja wypełniająca |
|
E 1202 | Poliwinylopolipirolidon | nośnik, substancja wypełniająca |
|
E 1404 | Skrobia utleniona | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
|
E 1410 | Fosforan monoskrobiowy | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
|
E 1412 | Fosforan diskrobiowy | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
|
E 1413 | Fosforowany fosforan diskrobiowy |
skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
|
E 1414 | Acetylowany fosforan diskrobiowy |
skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
|
E 1420 | Skrobia acetylowana | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
|
E 1422 | Acetylowany adypinian diskrobiowy |
skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
|
E 1440 | Hydroksypropyloskrobia | skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
|
E 1442 | Hydroksypropylofosforan diskrobiowy |
skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
|
E 1450 | Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego |
skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
|
E 1451 | Acetylowana skrobia utleniona |
skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik |
|
E 1504 | Octan etylu | rozpuszczalnik ekstrakcyjny, nośnik |
|
E 1505 | Cytrynian trietylowy | substancja pianotwórcza, nośnik |
|
E 1517 | Diacetyna | nośnik | |
E 1518 | Trioctan glicerolu (triacetyna) | nośnik, stabilizator | |
E 1520 | Glikol 1,2-propylenowy | nośnik | |
– | Glikol polietylenowy 6000 |
nośnik | |
– | Chlorowodorek chininy | substancja wzmacniająca smak (zgorzkniająca) |