Rozkład zajęć lekcyjnych z chemii – klasa III Liceum


Klasa III – poziom podstawowy

  1. Lekcja organizacyjna. Zapoznanie z programem nauczania w klasie I i kryteria oceniania. Zasady BHP na lekcjach chemii.

I. Podstawy obliczeń chemicznych ( dokończenie klasy I – 3 godz)

  1. Objętość molowa gazów. Warunki normalne.
  2. Równanie Clapeyrona.
  3. Obliczenia dla mieszanin niestechiometrycznych.

II. Węgiel i jego związki z wodorem – węglowodory (11 godz)

  1. Związki organiczne. Węgiel i jego związki. Odmiany alotropowe węgla.
  2. Szereg homologiczny alkanów – budowa, nazewnictwo, właściwości.
  3. Izomeria konstytucyjna w alkanach. (Dodatkowa godzina na zadania?)
  4. Szereg homologiczny alkenów – nazewnictwo i izomeria geometryczna.
  5. Otrzymywanie i właściwości alkenów.
  6. Alkiny – nazewnictwo, budowa i właściwości.
  7. Budowa i właściwości benzenu.
  8. Homologi i pochodne wielopierścieniowe benzenu.
  9. Reakcje benzenu i toluenu.
  10. Ćwiczenia utrwalające wiadomości o węglowodorach.
  11. Sprawdzian wiadomości.

III. Jedno- i wielofunkcyjne pochodne węglowodorów (15 godz)

  1. Nazewnictwo i otrzymywanie alkoholi jednowodorotlenowych.
  2. Reakcje alkoholi jednowodorotlenowych.
  3. Alkohole wielowodorotlenowe.
  4. Fenole – nazewnictwo, budowa, właściwości.
  5. Aceton i metanal jako przedstawiciele aldehydów i ketonów.
  6. Kwasy karboksylowe – nazewnictwo i właściwości.
  7. Estry – reakcje otrzymywania i ich właściwości.
  8. Tłuszcze jako rodzaj estrów. Zmydlanie tłuszczu – właściwości mydeł i detergentów.
  9. Sprawdzian wiadomości.
  10. Porównanie budowy glukozy i fruktozy.
  11. Dwucukry redukujące i nieredukujące.
  12. Polisacharydy – budowa i właściwości.
  13. Otrzymywanie i własności amin. (Kartkówka?)
  14. Budowa i właściwości aminokwasów.
  15. Struktura i właściwości białek.

Podsumowanie

Wprowadzenie: 1 godz
Dział I: 3 godz
Dział II: 11 godz
Dział III: 15 godz
Razem: 30 godz


Klasa III – poziom rozszerzony

  1. Lekcja organizacyjna. Zapoznanie z programem nauczania w klasie I i kryteria oceniania. Zasady BHP na lekcjach chemii.

I. Elektrochemia ( dokończenie klasy II – 8 godz)

  1. Reakcje metali z kwasami i roztworami soli.
  2. Korozja metali.
  3. Elektroliza stopionych soli.
  4. Elektroliza wodnych roztworów soli.
  5. Elektroliza wodnych roztworów kwasów, zasad i soli.
  6. Prawa elektrolizy Faradaya.
  7. Elektroliza – rozwiązywanie zadań.
  8. Sprawdzian wiadomości z elektrolizy.

II. Węgiel i jego związki z wodorem – węglowodory (19 godz)

  1. Węgiel i jego związki. Odmiany alotropowe węgla.
  2. Szereg homologiczny alkanów – budowa, nazewnictwo, właściwości.
  3. Izomeria konstytucyjna w alkanach.
  4. Nazewnictwo i właściwości fizyczne alkanów.
  5. Reakcje alkanów – substytucja i spalanie alkanów.
  6. Szereg homologiczny alkenów – nazewnictwo i izomeria geometryczna
  7. Otrzymywanie i właściwości alkenów.
  8. Reakcje addycji – reguła Markownikowa.
  9. Właściwości węglowodorów cyklicznych.
  10. Alkiny – nazewnictwo, budowa i właściwości.
  11. Budowa i właściwości benzenu.
  12. Homologi i pochodne wielopierścieniowe benzenu.
  13. Reakcje arenów. Substytucja elektrofilowa.
  14. Rola podstawników w reakcjach substytucji elektrofilowej.
  15. Przeróbka ropy naftowej i węgla kamiennego. (Dodatkowe prezentacje?)
  16. Obliczenia związane z wyznaczaniem wzoru związku na podstawie składu procentowego.
  17. Obliczenia związane z wyznaczaniem wzoru związku na podstawie stechiometrii reakcji.
  18. Ćwiczenia utrwalające wiadomości o węglowodorach.
  19. Sprawdzian wiadomości.

III. Jedno- i wielofunkcyjne pochodne węglowodorów (27 godz)

  1. Nazewnictwo i otrzymywanie alkoholi jednowodorotlenowych.
  2. Reakcje alkoholi jednowodorotlenowych.
  3. Alkohole wielowodorotlenowe.
  4. Fenole – nazewnictwo, budowa, właściwości.
  5. Porównanie właściwości alkoholi i fenoli.
  6. Nazewnictwo i otrzymywanie aldehydów i ketonów. (Dodatkowa godzina na zadania?)
  7. Porównanie właściwości aldehydów i ketonów.
  8. Kwasy karboksylowe – nazewnictwo i właściwości.
  9. Hydroksykwasy – główni przedstawiciele i ich zastosowanie.
  10. Estry – reakcje otrzymywania i ich właściwości.
  11. Tłuszcze jako rodzaj estrów.
  12. Zmydlanie tłuszczu – właściwości mydeł i detergentów.
  13. Ćwiczenia utrwalające wiadomości o jednofunkcyjnych pochodnych węglowodorów.
  14. Sprawdzian wiadomości.
  15. Izomeria optyczna.
  16. Porównanie budowy glukozy i fruktozy.
  17. Dwucukry redukujące i nieredukujące.
  18. Polisacharydy – budowa i właściwości.
  19. Aminy i amidy – budowa i właściwości.
  20. Sprawdzian wiadomości.
  21. Budowa i właściwości aminokwasów.
  22. Struktura i właściwości białek.
  23. Nukleozydy i nukleotydy.
  24. Budowa i rola ATP i NAD+.
  25. Kwasy nukleinowe.
  26. Ćwiczenia utrwalające wiadomości o wielofunkcyjnych pochodnych węglowodorów.
  27. Sprawdzian wiadomości.

Podsumowanie

Lekcja wprowadzająca: 1 godz
Dział I: 8 godz
Dział II: 19 godz
Dział III: 27 godz
RAZEM: 55 godz

Uwaga: dodatkowe godziny przeznaczone zostaną na powtarzanie i utrwalanie materiału oraz rozwiązywanie przykładowych zadań maturalnych.